Κρήτη: Καταγγελία για κατάληψη παραλίας από ομπρέλες και ξαπλώστρες

Το λεγόμενο «Κίνημα της πετσέτας», που εκδηλώθηκε εν μέσω καύσωνος και εξαπλώνεται ραγδαία ανά την νησιωτική και ηπειρωτική, παραλιακή επικράτεια της χώρας, αγγίζει «ευαίσθητες» χορδές και στην Κρήτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του anatolh.com, την περασμένη εβδομάδα, έγινε και καταγγελία επιχειρηματία- ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κιτροπλατεία – προς το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου, ότι έχει γίνει κατάληψη της συγκεκριμένης παραλίας από ξαπλώστρες και ομπρέλες κατά 100% και ζητά την εφαρμογή του νόμου για απόδοση του 40% της παραλίας στους λουόμενους που δεν επιθυμούν να μισθώσουν ξαπλώστρα/ομπρέλα, πληρώνοντας χρηματικό αντίτιμο.

Στην καταγγελία προς το Λιμεναρχείο, την οποία κοινοποιεί στην Εισαγγελία Λασιθίου, στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων και στο Γραφείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο καταγγέλλων επιχειρηματίας επικαλείται παράπονα, που δέχεται καθημερινά από πελάτες του ξενοδοχείου του, για πλήρη κατάληψη της παραλίας από ξαπλώστρες και ομπρέλες, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, αυτό στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο γι’ αυτό.

Την παραλία της Κιτροπλατείας, ως γνωστόν, φέτος τη διαχειρίζεται απ’ ευθείας με δικό της προσωπικό η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία.

Η εφημερίδα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Αγίου Νικολάου Μιχάλη Φαρσάρη, ο οποίος τόνισε ότι ειδικά στη συγκεκριμένη παραλία, φέτος που ανέλαβε η ΔΑΕΑΝ τη διαχείριση της παραλίας έχει αφήσει περισσότερο ελεύθερο χώρο από κάθε προηγούμενη χρονιά, που εκμίσθωνε την παραλία σε ιδιώτη, για τους λουόμενους που θέλουν να ξαπλώσουν στις πετσέτες τους.

Η συγκεκριμένη παραλία εκχωρείται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στη ΔΑΕΑΝ για οργάνωση και λειτουργία, δεδομένου ότι βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Αγίου Νικολάου. Ως εκ τούτου δεν παραχωρείται από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου), άρα δεν διέπεται και από τους όρους που ορίζει η σχετική ΚΥΑ για τις παραλίες που παραχωρούνται από το Υπουργείο Οικονομικών. Εκτός ΚΥΑ είναι οι παραλίες που ανήκουν σε άλλους φορείς (Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων, ΕΤΑΔ), επεσήμανε ο κ. Φαρσάρης.

Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ υπογράμμισε ότι στην παραλία της Κιτροπλατείας η ΔΑΕΑΝ, παρ’ όλο ότι δεν είναι υποχρεωμένη από το νόμο, αφήνει πολύ μεγάλο ελεύθερο χώρο, τόσο μπροστά στο θαλάσσιο μέτωπο της παραλίας, όσο και αριστερά και δεξιά από το χώρο που τοποθετεί τις ξαπλώστρες/ομπρέλες η εταιρεία. Και προς επίρρωση των ισχυρισμών του παρέθεσε και σχετικές φωτογραφίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί